Знаете ли кой е изобретил климатизацията?

Още от самото начало на индустриалната епоха човек е смятал, че има стотици начини да подмами природата. И от тези сто пъти, човекът е успял повече от 99 пъти. Климатът и времето са едно цяло, една симфония, която човек иска да чуе. Климатикът е името на естествения метод, който противоречи на недисциплинираното слънце, студената зима и влажността на въздуха. Авторът на SF SF Robert Heinklein е казал: „Климатът е това, което очаквате, времето е това, което имате.“ Всъщност, при климатизацията ще получим това, което очакваме.

 

Това, което знаем, е, че климатикът е по-скоро иновативна и уникална технология, разнообразни техники на изсушаване и въздушно охлаждане винаги са били практикувани в различни части на света. През 1800 г. един човек почти създава климатик. Британският изобретател Майкъл Фарадей научил, че амонякът при компресиране и ликвидиране може да помогне да се охлади въздухът. По-късно, по същия начин, Джордж Гори, през 1841 г. открива, че същата технология за компресиране може да се използва в болницата в щата Флорида. Използвайки тази технология, той създава лед, запазвайки въздуха в салоните на пациентите. За разлика от Фарадей, Горри не се отказа от просто откритие и продължава с  експериментите си с открита нова технология. Той беше много близо до изобретяването на първия климатик, но за съжаление първият прототип довежда до провал. Горри осигурява някои средства и в крайна сметка патентът е одобрен през 1851 г.  Заради “тежкото му състояние“ неговият финансов партньор умрира и го оставя с разбита мечта да направи климатик. Горри умира през 1855 г. и заедно с него, климатичната наука също – за следващите 50 години.

 

Първият климатик е проектиран през 1902 година за промишлени цели. Inventor Willis Carrier използвал намотките, за да контролира влажността във въздуха и в същото време да поддържа приятен въздух в помещението. Това се случва една година след като Carrier завършва за инженерен техник в университета Корнел. Той разбира, че може да стане щастлив собственик на Бруклин печат чрез своите климатични намотки. Тези намотки са създали стабилна среда, в която би могло да се постигне четирицветен печат.

 

Щастлив от този успех за първата система, Carrier създаде масово производство на климатици. Терминът климатизация е изобретен от Стюарт У. Крамър през 1906 г. Той е от Шарлот, Северна Каролина и е намерил начин да се добави влажност към неговите текстилни съоръжения.

 

Първият климатик е бил огромен, създаващ голям шум и изхвърлящ токсични химикали. Тези токсини, а именно амоняк, метилхлорид и пропан, са запалими и изтичането им имало фатални последици в атмосферата и дори човешкия живот. През 1928 г. е създаден климатик, използващ фреон, който се счита за по-безопасен за хората, въпреки че е опасен за околната среда. Томас Мидли е изобретателят на този климатик с фреон. През 1930 г.   в повечето театри се използва  технологията за охлаждане и дори по време на Голямата депресия хората могат да се насладят на изкуствен въздух. Системата, използвана в театрите, е произведена от Carrier и се продава на високи цени в диапазона от $ 10,000 до $ 50,000.

 

Климатикът е луксозен, достъпен е за богатата част на обществото, но това е само в началото на 1930-те и 1940 г. Бавно с постоянна стъпка, климатикът се появява в света и призова шефовете да предложат на служителите си комфорт с климатик. Външната климатична вълна се е разпространила по целия свят, а през 1957 г. повечето офиси са климатизирани. В началото на 80-те години Америка беше най-големият потребител на климатици.

 

Сега вече знаете кой е измислил климатика. Надяваме се, че тази статия обогати вашите знания.