За подовото отопление

Като парадоксално, както изглежда, подовото отопление не е изобретение на съвременните времена, а произхожда от древността. Системата за подово отопление е въведена много рано, още от древният Рим, който днес е обновен, разработен, иновативен и достигнал връх в науката на отоплителните технологии.

 

Какво всъщност е подовото отопление? Това е комплексна отоплителна система, в която отоплението на дома е осигурено чрез разработени технологии, свързани с електрически тръбопроводи или настилки, циркулиращи топла вода или електрически захранвани кабели. Това е начин за замяна на конвенционалните радиатори, като голямата разлика тук идва именно от  това, че при този вид загряване се осигурява еднакво разпределение на топлината в отделните стаи (с радар).

 

Достатъчно е стайната температура да достигне 22 ° С за верига на обратния поток. По-ниска температура би означавала по-малка консумация на газ, като по този начин ще се осигурят по-ниски сметки за гориво.

 

Както всяко нововъведение, така и подовото отопление има своите предимства и недостатъци. Всъщност,първоначалната инвестиция би могла да бъде  пречка при инсталирането на такава система. Защо инсталацията излиза скъпо?

 

На първо място, трябва да се разбере, че това е сложен ансамбъл, състоящ се от комплект за подово отопление, тръби или електрически настилки, както и други аксесоари. Разработването изисква ноу-хау и специфични стъпки при монтажа, което означава високи разходи за труд. След това има нужда от специален тип под, предвид високата температура, която ще се развива. Паркетът е едно добро решение, понеже  чрез свойствата на дървесината и облицовката, от които е направен, го правят устойчив на топлина. Но това също излиза по-скъпо в сравнение с други видове подови настилки.

 

Но ако пресметнете амортизацията на инвестицията за подово отопление, ще изчислите и видите,че за в бъдеще бихте спестили доста от по-ниски сметки, което ще облекчи живота ви напред във времето.

 

 

Как работи подовото отопление?

Как работи подовото отопление и защо е толкова ефективно? Това е често задаван въпрос. Тези нагреватели се използват на естествен принцип.  Топлина се излъчва от най-горната част на  пода, осигурявайки на обитателите комфорт.

 

С други думи, ефективността на тези системи идва от това, че горещ въздух се излъчва през пода и се издига вертикално от земята, като разпределението на топлината става абсолютно равномерно на различните площи. За да бъде покрит широк периметър, са монтирани тръбопроводи и кабели. Този механизъм е свързан с нагревател за отопление на земята.

 

Разликата от отоплението с радиатори е, че те са подредени вертикално на едно или повече места в определена стая, успоредно на стена. По този начин топлината се съсредоточава около областите, в които са поставени радиаторите и това пречи за лесното размножаване на топлина в по-далечните части на стаята. Така се губи част от топлината, която те излъчват. Също така, въздушните течения движат не само топлина, но и прах, което не благоприятства на хора с астма или алергии.

 

От техническа гледна точка, има три основни компонента, които правят системата за отопление функционираща: отопление (вода или електрически), отопление на газ, дърва или електричество и подово отопление комплект. Четвъртият елемент, който предоставя на потребителя удобство при експлоатацията на технология за автоматизация е подово отопление, което гарантира лесното управление на температурата, без да се изисква собственика да я регулира.

 

 

Видове подово отопление

Има три вида подово отопление, класифицирани според режима на отопление и внедрената система. Първият вид е подово отопление с вода, известен още като отопление чрез хидравлично изпичане. При него топлинният агент е вода, протичаща през тръбна система, монтирана в пода. Принципът на работа е прост: отоплителната среда се нагрява от котела и се изпомпва в подовата тръбна мрежа с разпределител за подово отопление. Това е ефективна, сложна система за отопление и може да се реализира в големи пространства, включително и на горен етаж. Вторият вид е подово отопление върху дървесина (или твърдо гориво). Произлиза от изпомпване на водноелектрически централи, но има някои ограничения, които му попречат да бъде използван самостоятелно за отопление на домовете, а е нужно и друго термично решение.

 

Третият вид е този, при който се инсталира подово отопление върху кабелна система или нагревателна подложка (която е монтирана директно върху пода), замествайки термичния агент с електричество. Излъчващата топлина топли първо пода, а след това и самата стая. Това е система, която се препоръчва най-вече за по-малки помещения. Преди инсталацията, трябва да проверите параметрите на електрическата мрежа, към която е свързан домът.

 

 

Къде може да бъде инсталирано подово отопление?

Подовото отопление може да бъде инсталирано, както в нови домове, така и в стари къщи, които ремонтирате. На теория, може да се инсталира подово отопление дори в апартаменти, свързани към блок или централна отоплителна система, подлежащи на допълнителни разрешения или одобрения и инсталиране на разпределители на разходите. По принцип отговорът е отрицателен, не е практично да се свързва подово отопление с централизирана отоплителна система, като блок или подобна RADET.

 

Централната отоплителна система няма да ви позволи да управлявате температурата на кръга и налягането на водата, което я прави неефективна и скъпа. Това да инвестираме в инсталиране на подово отопление, закупуване на аксесоари и разходите за труд, би се оказало неефективно, ако е налице централна отоплителна система. По-функционално е демонтирането на такава и след това инсталирането на подово отопление.

 

Системата за подово отопление е практична и икономична за офиси и фирмени сгради, още повече, ако енергийната ефективност е взета предвид още при проектирането. Спрямо разходите, подовото отопление в такъв случай ще се отплати в краткосрочен план.

 

За да се насладите на общата ефективност на такова отопление, е от съществено значение жилището да бъде изолирано и да знаете преди инсталацията къде ще бъдат поставени мебели, за да не покрива отоплителния път.

 

Тъй като споменахме мебели, друг аспект е да се помисли над екзалтация етаж 10-15 см (10 см за под 15 cm етаж, където едно ниво). Нивото на работа етаж ще бъде висока ламинат с разстоянието, срещу кондензация чрез монтиране PVC, полистирен, тръби, изкопае дебелина паркет отопление и подово отопление, или керамика.

 

Има гъвкавост по отношение на помещенията, в които тази система може да бъде инсталирана. Тя може да бъде сглобена както в гаражи, така и в дневни, кухни или бани, но за това е необходимо да се изготви експертен план и да се изпълни работата.

 

 

Как се монтира подово отопление?

Ние ще Ви предоставим информация за това как се инсталира подово отопление, за да бъдете информирани, самата инсталация трябва да бъде извършена от специалист. Ето ги и стъпките:

 

  • планирайте пространството за монтаж на тръбопровода или електрическата кабелна пътека, в зависимост от вида подово отопление;
  • височината е настроен квоти за врати и прозорци, съгласно посоченото по-горе, не повече от 10-15 см (в случая на нови къщи);
  • местоположението на мебелите се определя в зависимост от дизайна на пътя на кабела или тръбата. Последващото преместване на мебелите би повлияло на отоплението;
  • планирайте къде  ще бъде инсталирано отоплението и точките, където ще се измерва температурата (температурни датчици и т.н.);
  • дължината на тръбите и кабелите, свързани с работата трябва да бъде оразмерена